Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Eklem Ağrıları

26/04/2022
Pilates Eğitmeni Seza Bali, @okadarbasit

Sağlık her şeyin başıdır cümlesi şu son iki senede dilimize yapıştı, ama gerçekten de öyle değil mi? Hayat kalitesini en çok düşüren şey ağrıdır, düşünün her sabah yataktan kalktığınızda sırtınızın ağrıdığını, bir şeye uzanırken ağrılı bir omuzdan dolayı kolay hareket edemediğinizi, veya oturduğunuz yerden kalkarken dizlerinizin ağrıdığını. Ağrısız bir hayat sağlıklı ve mutlu bir hayat için en önemli unsur, bunu sağlamak için de bedenimizi düzenli olarak hareket ettirmeli, kas iskelet sistemimizi kuvvetli tutmalı ve egzersiz yapmalıyız. Aynı zamanda ruh sağlığımızı da önemseyip olabildiğince stresten uzak bir hayat sürdürmeli, açık havada vakit geçirmeli, sevdiklerimizle bir araya gelip ruhumuza iyi gelen şeyler yapmalıyız. 

 

Eklem ağrılarına ne sebep olabilir? 

Vücut ağrıları derken akla en fazla bel, boyun, sırt, diz ağrıları geliyor, yani kas iskelet bölgelerinde, eklemdeki ağrılar. Öncelikle eklemin ne olduğunu hatırlayalım; eklemler kemikleri birbirine bağlayan kısımdır, etrafı kıkırdak bağ, tendon ve kaslarla çevrilidir ve kemiklerin rahat bir şekilde hareket etmelerini sağlar. Sağlıklı eklemler rahat hareketi sağlar. Eklem ağrılarının sebeplerini incelersek, aşağıdaki başlıklar üzerinde yoğunlaşabiliriz.

 

Fazla Kilo 

Hareketsiz Bir Yaşam 

Eklem Sıvısının Azalması 

Kireçlenme 

Geçmiş Yaralanmalar 

Psikolojik Rahatsızlıklar 

Yüksek Şiddette Spor 

Romatizma, Fibromiyalji, Gut gibi bazı hastalıklar 

 

Eklem ağrısı için ne doktoruna gidilmelidir? 

Eklem ağrıları kas iskelet sistemi ile ilgili olduğu için ortopedi veya fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne başvurulmalıdır. Doğru tanı konulduktan sonra gerekli tedaviye başlanılır.

 

Eklem ağrısı nasıl geçer? 

Eklem ağrıları hem gençlerde hem yaşlılarda görülebilir, önemli olan bu ağrının uzun süreli olmaması ve eklemin etrafında bir kızarıklık veya şişkinlik görülmemesidir. Doktorun koyduğu teşhisten sonra gerekiyorsa fizik tedavi yapılır, hafif egzersizler uygulanır ve inflamasyon varsa onu azaltmak için verilen ilaç tedavisi ile eklem ağrıları tedavi edilebilir.

 

Hamilelikte neden eklem ağrısı olur? 

Hamilelikte alınan kilolar bel, bacak, diz, kalça ve sırt ağrılarına sebep olur. Vücudun su tutması da ağrıya sebep olabilir. Aynı zamanda hamileliğin ilerleyen dönemlerinde vücudun salgıladığı Relaxin hormonu bağlarda ve dokularda gevşeme yapar, bu da eklemlerde ağrı yaratabilir. Hamilelik dönemini ağrısız ve rahat bir şekilde geçirmek için Hypeup’taki Hamile Pilatesi derslerimize bakabilirsiniz.

 

- Hamileler için Mat Pilates 

- Tüm Haftalar için Hamile Pilatesi 

- Güçlü Pelvik Taban

- Hamileler için Esneme Hareketleri 

 

Eklem ağrısına iyi gelecek hareketler nelerdir? 

Fazla kilonuz varsa önceliğiniz mutlaka kilo vermek olsun, bunun için açık havada her gün 45 dakikalık tempolu yürüyüşler, asansör yerine merdiven kullanmak gibi basit yöntemlere başvurabilirsiniz. Direnç bandı, ufak ağırlıklar ile çalışmalar, esneme hareketleri kaslarınızı kuvvetlendirecek ve esnetecektir, bu da eklem hareketliliğini artırıp ağrıların azalmasına yarcımdı olur. Hypeup’taki derslerimizin çoğu eklem ağrılarınıza karşı yanınızda.

 

Beste Aksoy - Boyun, Omuz ve Sırt 

Dr. Nahit Baylan - Bel ve Boyun Hassasiyetleri -2 

Canan Cemali - Hassas Bir Boyunla Kuvvetli Karın

Sena Kunaç - Yenilen ve Canlan 

Seda Mecit - Akışkan Omurga 

Gamze Kiremitçi - 60 Yaş Üstü Pilates 

 

Bizce en iyisi ağrısız yaşam ve sağlıklı egzersiz için Hypeup'la!